Млечни продукти

Млякото и млечните храни са ценен хранителен източник, богати на белтъчини!

В млякото се съдържа целият спектър на витамини, но най-голямо е значение му като доставчик на витамин В2.

Млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Този минерал е от жизнено важно значение за изграждането на костите и зъбите. В много проучвания е доказано, че липсата или недостатъчният прием на мляко и млечни продукти увеличават риска от остеопороза - заболяване, което се характеризира с ниска костна маса и нарушения в структурата на костите, водещи до лесната им чупливост при незначителна травма.

Към групата на млечните продукти спадат прясното мляко и всички продукти, получени от неговата преработка – кисело мляко, кашкавал, различните видове сирена, млечни масла, сметана, извара и др.


Ползи от млякото и млечните продукти:

  • В млякото се съдържат различни имуноглобулини, които предават имунитета на майката на новороденото, поради което няма по-добра храна за него от майчиното мляко
  • Киселото мляко и другите кисело-млечни продукти имат специално влияние върху здравето. Те спадат към така наречените пробиотици. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват много полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии имат силна антимикробна активност. Те потискат размножението на вредните микроби в храната
  • Млечнокиселите бактерии намаляват риска от атеросклероза, тъй като тяхното действие предизвиква понижаване на холестерола в кръвта.
  • Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането
  • Калцият, на който млякото и млечните продукти са толкова богати, също намалява кръвното налягане
  • Млякото и млечните продукти намаляват риска от развитие на кариес на зъбите